Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Holovics György

2011.11.10

 

Látogatóban Holovics Györgynél

pict0026.jpg

2011. őszén, egy hűvös, ködös délelőtt látogatóban voltunk Holovics Györgynél,

ez alkalomból kicsit elbeszélgettünk galambjairól, galambász életútjáról.

-Hogyan kezdted? -Talán 6-7 éves lehettem mikor az első galambokat kaptam Venczel Béla Dunakeszi galambásztól. Azután mindig volt 10-20 galambom. Sokszor még a kiflipénzt is rájuk költöttem, vagy az újpesti piacon, egy kis állomány frissítésre. Az első komolyabb állományom 1968 után alakult ki. Lengyel Tibortól (Dunakeszi), 3darab Manz ivadékú hímet sikerült beszerezni. Ezeket 3 Albini tojóval raktam párba. Ez a 6 galamb lett az alapja egy komoly állománynak úgy, hogy a szaporulat legjavát visszaraktam a tenyészbe, és nem túl sok, de 9-10 pár volt állandóan nevelőm. -Hogyan szerepeltek a versenyeken?-Már 1969-ben a első versenyemen egy Dunakeszi háziversenyen 3. lettem. 1970-ben standard eredményt produkáltak. Akkoriban 6-8 órás hosszidővel 1,5-2 órás tűnővel ott lehetett lenni az élversenyzők között, és ezt tudták is a galambjaim teljesíteni. Ennek köszönhetően általában az első 6 hely körül tudtam végezni velük. -Hogyan kerültél Kispestre? -1980-ban költöztünk Kispestre, és így adott volt hogy itt legyek tag a továbbiakban. Túlzás nélkül mondhatom, hogy a galambászat egyik fellegvára volt akkoriban a kispesti egyesület körülbelül 200 aktív taggal. -Ekkor változtattál az állományodon is! -Igen 1982-ben

Vágner Károly halála után a teljes tenyész állománya hozzám került. Kiváló feltörő típusú, de nehezen megülő galambok voltak. Ezeket dolgoztam egybe a meglévőkkel.

2000-ben Ziger Károlytól szereztem be szintén nagyon jó galambokat, de ezekkel is baj volt a megülésnél. Azután 2008-ban Schneider Gyulától hoztam 22darabot. Ezek segítségével megoldódtak a megülési problémák is. Jelenleg tehát ezekkel dolgozom, és egyre szebb eredményeket érek el velük.

-Nem titok, hogy kedveled a Magyar dereseket is. Beszélj róluk is egy kicsit!

-Régebben Kubán és Svébis dereseket tartottam, de ezekről egy régebbi cikkben már volt szó.

A mostaniak alapja  Diós Györgytől körülbelül 10 éve kerültek hozzám 12 darab.

Majd Duschek Istvántól 64 darab. Tehát a mostani dereseim Diós és Duschek galambokból vannak.Jelenleg az ország egyik legjobb röpképességű deresei. -Beszéljünk az eredményeidről!

-A budapestikkel gyémántkoszorús röptető, mestertenyésztő vagyok, amit csak kevesen értek el. Nem is akarok kiemelni egyet sem, mert mindig az adott körülmények között elért eredmény volt a legjobb, legkedvesebb, számomra. A deresekkel szeretném elérni ugyanezt az eredményt, a gyémánt diplomát. -Sok versenyző kiáll a tojók vagy a  hímek mellett. Te hogy vagy ezzel, mi a véleményed?

-Tapasztalataim szerint a tojók tüzesebbek szoktak lenni, pont e-miatt jobban vesznek, nehezebben ülnek meg. A hímek stabilabbak. Ha ugyan így megvizsgálnánk az öreg-fiatal kérdést: akkor azt gondolom, hogy mind a kettő jó lehet, bár szerintem a fiatalok jobbak megülés szempontjából.

-Az idő elszállt! Ideje indulnunk. Megköszönjük a vendéglátást! További sikeres tenyésztést és versenyzést kívánunk!

                                                                                                   Dobosi István, Fritz Sándor