Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Krsjak Mihály

2013.05.16

Szeptember 15-ét írunk mikor is a hosszú meleg száraz idő után, már két napja esik kisebb megszakításokkal, és a hőmérséklet is jócskán visszaesett. Azon gondolkodom hogy aki a madárverés végett nem tette meg, most az időjárás végett biztos lecsukja magasröptű falkáját. Ehhez hasonló dolgokon gondolkodva haladtam Pilis felé, ahol Krsjak Mihály egri kék tenyésztő sporttárssal volt megbeszélve egy találkozó.

 

-Mióta foglalkozol a galambokkal? -Már édesapám is galambászott, ezért mindig is volt galamb a háznál. Nem volt szervezet galambász. Már kis koromban felhordott a padlásra,hogy megszerettesse velem a galambokat. Ez sikerült is.

Neki szíves szegedik,  postagalambjai, alföldi körösi keringői voltak

Első falkámat 1980-ban vettem kb. 20-22 egyedet 500 forint-ért, amik szintén alföldi körösi keringők voltak, de mi csak purclinak hívtuk őket.

Gyerekként sokat csereberéltük a galambokat, tehát ezeket is hamar lecseréltem szegedikre. Az általános iskolát kijárva édesapám kérésére a minimumra csökkentettem az állományt, ami 

5 párracsökkent, hogy ne menjen a tanulás rovására a középiskolában. 1985-ben az iskola végezetével félegyházi keringőket vásároltam, ezeket 3 évig tenyésztettem. Majd mivel ezek szépek voltak ugyan, de keveset szálltak, lecseréltem őket, budapesti magasröptű keringőkre. Ezekkel  foglalkoztam egészen 1989-ig, mikor is bevonultam katonának, ezért állományomat ismét lecsökkentettem 6 párra, melyeket édesanyám etetett.  Az eltávokon hazajárva rendszeresen felkerestem galambász barátaimat, és mivel nekem csak 6 pár volt, náluk galambásztam. Még le sem szereltem mikor megvásároltam az egyik barátom budapestijeit, ezek fehér testű koszorús tollas lábuk voltak.A dolog érdekessége hogy mivel katonaként nemvolt pénzem a nyaralásból kimaradt silingel fizettem értük. Ezekhez 1991ben vettem 4 párat, Furdan Pál Kerekegyházi tenyésztőtől, nagyon jó galambok voltak.

-Hogyan kerültek képbe az egri galambok?

-Mindig is tetszettek az egységes falkák, már gyerek ként is a szegedikkel arra törekedtem hogy egy szín falkám legyen. A 91es országos kiállításon tetszettek meg az egrik.

Oly annyira, hogy mindjárt utána levélben felkerestem 4 tenyésztőt. Végül Spanyiel Jánostól

Vásároltam elsőként 20darab egrit, tehát több mint 20 éve. Ekkor még megvoltak a fehérek is, de sajnos rá kellett jönnöm, nincs időm mindkét fajtára. Lassan a fehérek háttérbe szorultak. Első kiállításom éve 1992, 2 hím, és 2 tojó galambot vittem melyek jól szerepeltek, ezek a sikerek adták a lelkesedést a későbbiekre nézve. Melyet annak köszönhettem hogy nagyon jó minőségű állományt sikerült megvennem.

-Ezeket a galambokat hajtottad is?

-Természetesen, számomra csak egy egri galamb létezik ami száll is. Emlékszem mikor 92-ben  egy sikertelen szoktatás után az egyik fiatal hímem a közelben lakó galambász postái közé ült be, és a postákkal együtt is szállt míg sikerült kifigyelnem, és 100 forint ért vissza vásároltam. Később ez a galamb Cegléden kiállítás győztes lett.

Az elmúlt évtizedekben minden évben egy vagy két röpfalkám volt, amit csak úgy magamnak röptettem.

 Az idei évtől pedig igyekszem verseny szerűen is hajtani a galambjaimat. Be is neveztem az öregek versenyére őket, ahol jól teljesítettek, ugyanis egy országos második helyezést vesztettem, mert nem volt egységes megülésük így nem lett értékelhető a szállás.

A fiatal falka pedig holnap fog a versenyen repülni.

 Véleményem szerint ideális röpgalamb, bármikor hajtható évszaktól függetlenül, szemet gyönyörködtető a röpmodora, és a kiállítási minőségűek is tudják a stenderd hosszidőt.    Kellő rutinnal a vesztesége pedig minimálisra csökkenthető.

- Mikor határoztad el magad teljesen az egrik mellett?

-A budapestijeim 95-ben ajándékoztam el az egyik barátomnak, 5 párat.

Ekkor beléptem a fajta klubba, és ott sikerült megismernem a fajtát tartó meghatározó tenyésztőket, segítségükkel pedig magát az egri galambot.

Tulajdonképp mint mondtam 92-óta hordom egri galambjaimat, klub, illetve országos kiállításra.

 Ebben volt egy kis kihagyás, mikor is 1997-ben megnősültem, családot alapítottam és költözésre is sor került.3 évig a liállításokon csak mint látogató voltam jelen, de a röpcsapatjaim szálltak.

-Mesélj nekem az elért eredményeidről?

-Az arany koszorús mester tenyésztői címet 2009-ben kaptam meg, illetve ebben az évben adtam be kérelmem a kétszeres címért, de persze ezt majd csak később bírálják el.

-Ha jól tudom a pilisi egyesület elnöke is vagy?

-Igen immár 7 éve vezetem a pilisi V-274. sz. egyesületet. 15 éve alakultunk, ekkor mint titkár funkcionáltam. Jelenleg 17 tagunk van elsősorban röpgalambokat tartunk. Kiemelkedőek a magyarderes tenyésztőink, nagy számban vesznek részt kiállításokon, és az országos röpversenyeken, mindkettőben eredményesen. Ezenkívül a fajtaklubban töltöm még be a titkári pozíciót. Melyet szintén fontosnak tartok,a fajta egységes továbbtenyésztése végett.  

-Mit tanácsolnál a kezdő egri tenyésztőknek?

-Mindenképp kitartás kell a galambtenyésztéshez, talán ez az első, és legfontosabb, az egri tenyésztő alap elve. Tehát kitartást, türelmet, és folyamatos szelektálást tudnék javasolni a fajtához. Sokan vittek tőlem jó galambokat, és sokan véleményem szerint túl gyorsan felszámolták állományukat. Nyilván szükség van némi érzékre, megfigyelőkészségre is a galambok iránt. Viszont sokan abba a hibába esnek, hogy gyorsan várnak aránylag nagyobb teljesítményt, nagyobb teljesítményű galambokhoz viszonyítanak. Nagyon fontos továbbá a küllemi tenyésztésnél a rendszeres megmérettetés, hisz leginkább ebből lehet tanulni. Hajlamosak vagyunk egyfajta padlás vakságra, elfogultságra saját galambjaink iránt.

Igen fontosnak tartom még a fajta klub 1978-as kiadványát, amiből szinte mindent megtudhatunk az egri kékről.

-Milyen célkitűzéseid vannak a jövőre nézve?

-Szeretnék továbbra is rendszeres kiállító maradni, illetve a röpversenyzés területén

sikereket elérni. Minél több tenyésztőt a fajta klubba, hogy közösen és minél egységesebben tenyészthessük tovább a fajtát az utókor számára.

                                                                                                         Fritz Sándor

                                                                                                     2012 szept. 15 Pilis